Gewoan Gek op Skiednis

GekopskiednisGeweldige, spannende en bysûndere ferhalen oer Fryslân

schrijvers: Erik Betten, Lyda Dykstra, Janny van der Molen, Han Nijdam, Mindert Wijnstra
Illustraties door Aart Cornelissen

Dit boek kreeg ik als cadeautje. Een cadeautje op maat, want net als Fardau en Frido, de kinderen uit het boek, ben ik ook dol op geschiedenis. Vooral op de verhalen van de plaatsen die ik ken. En met dit boek kan ik wat dat betreft mijn hart ophalen. Het boek hoort bij het  Friese canon-project: een project dat vertelt over 41 onderwerpen die belangrijk zijn geweest in de Friese geschiedenis.
Fardau en Frido nemen me mee door de geschiedenis van Friesland. Te beginnen bij de eerste boeren, langs de Romeinen, Grutte Pier, de universiteit van Franeker en het Oera Linda-boek, naar Kneppelfreed, Abe Lenstra en de Elfstedentocht. Zoveel onderwerpen in één boek! Van landschap tot politiek, van personen tot gebeurtenissen. Er is heel wat te vertellen over de geschiedenis van Friesland!
Het ene onderwerp spreekt me uiteraard meer aan dan het andere. En van het ene onderwerp weet ik ook al meer af dan van het andere. Maar in dit boek lezen alle onderwerpen heel gemakkelijk. Korte stukken tekst, veel illustraties, verhalen, strips en de nodige humor maken het boek voor kinderen vanaf een jaar of 9, 10 (en volwassenen!) heel goed behapbaar en zelfs heel leuk om te lezen. De hoofdstukken zijn prima los te lezen, dus ook voor degene die denkt: “Goh, hoe zat het ook alweer met Mata Hari?” of “Die steen op de dijk naar Stavoren, waar moet die mij ook alweer aan herinneren?” is dit een heel leuk boek.
Natuurlijk: er is vast heel veel meer te vertellen over de onderwerpen, dat kan ook niet anders als je ziet hoe compact het boek is. Maar misschien is dat juist wel het mooie van het boek: kort en krachtig en het maakt me nieuwsgierig naar meer! Op de website van de Friese canon – www.11en30.nu – is nog veel meer informatie te vinden over de 41 vensters van de Friese canon (in Fries en Nederlands) en er zijn ook filmpjes te bekijken waarin je de geschiedenis kunt meebeleven. Leuk voor alle kinderen en volwassenen die “gewoan gek op skiednis” zijn!

Hier kun je een kijkje nemen in het boek.

Geef een reactie